Skip to content

Annetaan lasten ideoille siivet!

Pikkuyrittäjät on alakouluihin suunnattu maksuton yrittäjyyskasvatusohjelma, jossa 4. – 6. luokkalaiset lapset perustavat koulupäivän aikana omat pikkuyrityksensä opettajan avustuksella. Lapset kehittävät liikeidean, yritysnimen, brändin logoineen ja sloganeineen, hissipuheet ja valmistavat myytävät tuotteet tai valmistelevat tarjottavat palvelut. Yhdeksän viikon ohjelman päätteeksi lapset pääsevät myymään loppuhuipentumassa itse kehittämiään tuotteita tai palveluita oikeille asiakkaille oikealla rahalla. Lapset oppivat ohjelmassa tärkeitä työelämätaitoja ja päästävät luovuutensa valloilleen.

Pikkuyrittäjät-ohjelma on kasvanut voimakkaasti ja siinä on ollut mukana jo yli 30 000 lasta ympäri Suomen. Lasten käsissä on syntynyt upeita ja kekseliäitä yritysideoita ja näkemämme perusteella voidaan todeta Suomen tulevaisuuden olevan hyvissä käsissä!

Pikkuyrittäjät-ohjelma on saanut suuren suosion niin lasten, opettajien kuin vanhempienkin keskuudessa. Pikkuyrittäjät on palkittu kaksi kertaa Euroopan parhaana yrittäjyyskasvatusohjelmana (Oslo 2016 ja Houston 2018) ja se on edustanut Suomea EU:ssa ja Yhdysvalloissa järjestetyissä tapahtumissa.

Tutustu Pikkuyrittäjät -ohjelman oppaaseen tästä
Pikkuyrittäjien OPS-polku

Lapset ovat aina leikkineet kauppaleikkejä

Lapset ovat aina leikkineet kauppaleikkejä. Katujen varsilla näkyvät mehukojut ovat tuttu näky vuosikymmenien ajan. Siitä myös Pikkuyrittäjissä on pohjimmiltaan kyse. Lasten omasta luontaisesta innosta käydä kauppaa pilke silmäkulmassa.

Pikkuyrittäjät-ohjelma tuo lasten kauppaleikit nykyaikaan ja osaksi koulupäivää. Lapset pääsevät kehittelemään omia ideoitaan ja näkemään oman työnsä tulokset. Samalla harjoitellaan tärkeitä talous- ja työelämätaitoja. Pikkuyrittäjien pelillinen mobiilisovellus tuo ohjelmaan myös aivan uuden lisämausteen.

Katso Pikkuyrittäjien tarina oheiselta videolta.

Kilpailuhakemus:

Pikkuyrittäjien pelillinen mobiilisovellus

Pelillinen mobiilisovellus vie Pikkuyrittäjät uudelle tasolle!

Syksyllä 2018 Pikkuyrittäjät-ohjelmassa lanseerattiin maksuton mobiilisovellus, jossa lapset vievät oman yrityksensä kehittämisen uudelle tasolle. Sovellus noudattelee jo olemassa olevaa tehtävävihkojen avulla koulussa läpivietävää ohjelmaa, mutta mobiilissa lapset pääsevät sukeltamaan teemoihin aikaisempaa syvemmälle, saavat lisää taustatietoa videoiden ja muiden lisäsisältöjen myötä ja pystyvät jakamaan yhdessä tehdyt tuotokset keskenään entistä helpommin.

Pelillinen Pikkuyrittäjät-sovellus on laaja oppimisalusta, joka hyödyntää useita erilaisia mediamuotoja ja monipuolisia pelillistämisen mekaniikkoja kannustaen aktiiviseen itsetekemiseen. Lisäksi se jakautuu luontevasti oppimisen ja yksilöllisen oppimisen osa-alueisiin.

Yhdessä tekemällä ja itsekseen oppien!

Sovelluksen ohjeistamana kunkin pikkuyrityksen jäsenet toteuttavat yhdessä mm. yrityksen logon, sloganin, hissipuheen, hinnaston ja mainokset. Hissipuhe, videomainos ja jokaiseen teemaan sisältyvä vlogi kuvataan mobiililaitteella ja tallennetaan sovellukseen. Näitä tehtäviä yhdessä tekemällä lapset keräävät edistyessään tasomerkkejä ja samalla yritykselle kehittyy digitaalinen olomuoto, jota voi tarkastella sovelluksen sisällä tai yksinkertaisena nettisivuna.

Ryhmätehtävien lisäksi sovelluksessa on henkilökohtaisen oppimisen osuus, johon kuuluu erilaisia minipelejä, joita voi pelata itsekseen tunnilla tai kotona opettajan ohjeiden mukaisesti. Miksei myös kaverin kanssa yhdessä. Teemoihin liittyvien minipelien avulla lapset tutustuvat teemaan yhä syvemmin ja keräävät oikein vastaamalla kolikoita, joilla kisataan Kolikkokisassa muiden Pikkuyrittäjien kesken!

Pelillinen sovellus edistää koulun, kodin ja yritysten välistä kommunikaatiota

Mobiilisovellus on osoittautunut myös erinomaiseksi kanavaksi parantaa koulun ja kodin välistä kommunikointia ja se antaa lapsille havainnollistavia esimerkkejä yritysmaailmasta. Vanhemmat ovat innostuneet Pikkuyrittäjät-ohjelman tuomista mahdollisuuksista ja monet ovat osallistuneet ohjelmaan aktiivisesti mm. tarjoamalla luokalle mahdollisuuden yritysvierailuihin tai vanhemmat ovat tulleet luokkaan kertomaan omasta työstään. Mobiilisovelluksen kautta vanhemmat ovat saaneet aikaisempaa paremman kuvan ohjelman sisällöstä, mahdollisuuksista ja etenemisestä ja he ovat aktivoituneet jo ohjelman aikana (eivätkä vasta loppuhuipentumassa kuten usein aikaisemmin).

 

Mobiilisovellus yhdistää luokkatyöskentelyn ja digitaaliset mahdolisuudet

Sovellus on tuonut Pikkuyrittäjät-ohjelmaan paljon uutta lisäarvoa, joka eittämättä vaikuttaa myös oppimistuloksiin positiivisesti. Pelillinen mobiilisovellus hyödyntää tietotekniikan ja älypuhelinten suomia mahdollisuuksia, mutta siitä huolimatta konsepti pohjautuu voimakkaasti luokassa tehtävään työskentelyyn ja tekemällä oppimiseen. Pikkuyrittäjät-sovellus on erinomainen esimerkki perinteisen luokkahuonetyöskentelyn ja digitaalisten mahdollisuuksien yhdistämisessä!

Maailmanlaajuisesti uniikki konsepti

Sekä Pikkuyrittäjät-ohjelma että erityisesti uusi mobiilisovellus ovat maailmanlaajuisestikin tarkasteltuna uniikki kokonaisuus, joka on saanut runsaasti kehuja ja herättänyt mielenkiintoa eri puolilla maailmaa. Pitkälle hiottu konsepti, erinomaiset materiaalit ja sisällöt, helppo käyttöönotto, erilaisten kokonaisuuksien nivoutuminen loogiseksi kokonaisuudeksi ja opetussuunnitelman huomioiminen tekevät Pikkuyrittäjistä houkuttelevan konseptin myös kansainvälisille markkinoille. Ohjelmaa ja mobiilisovellusta tullaan mahdollisesti pilotoimaan Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Australiassa ja Kanadassa vuoden 2019 aikana.

Pelillinen mobiilisovellus on tehty yhteistyössä NordicEdun kanssa ja sitä on ollut rahoittamassa mm. Helsingin kaupunki.

Pelin tärkeimmät ominaisuudet

Lapset perustavat yrityksen koululuokassa ja mobiilissa
Pelissä on samat yhdeksän teemaa, jotka käydään läpi koulupäivien aikana

Lapset tekevät teemaan liittyviä tehtäviä kuten yrityksen nimen, logon, hissipuheen, hinnoittelevat tuotteet ja luovat mainoksia. Hissipuhe, videomainos ja jokaiseen teemaan sisältyvä vlogi kuvataan puhelimella videomuodossa ja lähetetään peliin (integraatio Youtubeen). Kaikki tehtävät siirtyvät pelissä näkyvään “Yritysprofiilinäkymään”, johon muotoutuu lasten ikioma pikkuyritys!

Jokaisessa teemassa on esittelyvideo, jossa lapset pääsevät tutustumaan tarkemmin teeman sisältöön. Videot toimivat mielenkiinnon herättämisenä teemoihin.

Kolikkokisassa näkyy henkilökohtainen pistetilanne verrattuna luokan muihin Pikkuyrittäjiin. Tulevaisuudessa kolikkokisa näkyy myös kaikkien Suomen Pikkuyrittäjien kesken. Ehkä jonain päivänä jopa globaalisti!

Jokaisessa teemassa on minipelejä, jotka käsittelevät kyseisen teeman aiheita. Minipeleistä ja tehtävien suorittamisesta lapset keräävät kolikoita, jotka mittaavat suoriutumista.

Kirjastosta löytyy kuhunkin teemaan liittyviä lisäsisältöjä,joiden avulla oman yrityksen kehittäminen ja minipeleissä pärjääminen onnistuu entistäkin paremmin. Lisäsisällöissä on mm. Videoita, joissa Ilkka Paananen, Jussi Heikelä, Juhana Helmenkalastaja ja Rovion sekä TBWA:n työntekijät kertovat teemoista innostavasti.

Sovelluksen toiminnallisuudet

Kokeile sovellusta näin

Tuomaristo voi tutustua sovellukseen lataamalla sen Google Playsta tai App Storesta ja rekisteröitymällä alla olevien ohjeiden mukaisesti.

1. Lataa pelisovellus sovelluskaupasta (hae sanalla ”Pikkuyrittäjät”)
2. Valitse ”Luo tunnukset”
3. Kirjoita pääsykoodiksi: EEEMELI
4. Keksi käyttäjätunnus ja salasana
5. Tutustu sovelluksen eri teemoihin, katso videoita, pelaa minipelejä!

Sovellukseen voi tutustua myös viereisen videon avulla.

AppStore
Google Play

Pikkuyrittäjät-mobiilisovelluksesta puhuttua

“Pikkuyrittäjät mobiilipeli on tuonut jo muutenkin hauskaan ja innostavaan ohjelmaan uutta mielenkiintoa! Lapset ovat ottaneet pelin erinomaisesti vastaan ja luoneet sinne upeita videosisältöjä omiin yrityksiinsä liittyen. Pelissä yhdistyy hauskalla tavalla yrittäjyyskasvatus, työelämätaitojen ja yhteiskunnallisten asioiden opiskelu sekä pieni kilpailullisuus kun lapset keräävät innokkaasti kolikoita pelin edetessä.“

 

Tuomas Suhonen, johtaja
Lahnuksen koulu, Espoo

Pikkuyrittäjät mobiilipeli on todella hauska ja opettavainen! Pelit olivat sopivan haastavia ja sain paljon vinkkejä oman yrityksen kehittämiseen katsomalla peliin liittyviä videoita. Voitin oman luokkani kolikkokisan!

Hilla Nurminen, 12-vuotta

“Uusi Pikkuyrittäjät-peli on loistava tapa ottaa ensikosketus yrittäjän elämään. Pelissä pääset rakentamaan yritystä yhdessä luokkakavereidesi kanssa. Voit kehitellä uusia yritysideoita, opetella yrittäjyyden keskeisiä kysymyksiä ja tutustua siihen, minkälaista yrittäjyys oikeasti on.

Selkeästi ja innostavasti suunniteltu pelisovellus on tuotantoarvoiltaan kansainvälistä tasoa. Pelissä voit hakea innostusta mukaansatempaavista videoista ja mitoittaa yrittäjän polkuasi monien erilaisten tehtävien avulla. Pelin edetessä seuraat myös hyvin edistymistäsi näkemällä, kuinka hyvin tehtävät on suoritettu, keräämällä kolikoita ja kilpailemalla kavereitasi vastaan.

Yritysprofiilistasi näet oman virtuaaliyrityksen tiedot yhdellä silmäyksellä. Tehtävien avulla päivität omaa osaamistasi ja tietouttasi yrittäjyydestä.

Pikkuyrittäjät-peli on hauska tapa tutustua yrittäjyyteen. Voisin kuvitella, että peliä on mahdollista käyttää myös yritysideoiden kehittelyyn esimerkiksi erilaisissa työpajoissa. Voin suositella Pikkuyrittäjät-peliä kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille tai yrittäjän uraa harkitseville.”

 

Lauri Järvilehto filosofian tohtori, kirjailija
Lightneer peliyrityksen perustaja

 

Esimerkkejä pelin videosisällöistä

Jussi Heikelä: Miksi kannattaa tehdä äänimainos?

Helmenkalastaja: Hissipuhe

Pelillisen sovelluksen syntyprosessi

Pikkuyrittäjät-ohjelman ensimmäinen merkittävä kasvun lukuvuosi oli 2016-2017, jolloin ohjelmassa oli mukana lähes 8000 lasta.

Ohjelman printtimateriaalit ovat kehittyneet vuosien varrella ja saaneet runsaasti positiivista palautetta. Samanaikaisesti idea mobiilipelistä kyti tiimin mielessä ja peliä ideoitiin pikkuhiljaa. Tarvittava sisällön laajuus, laatukriteerit (lapset ovat tottuneet korkealuokkaisiin peleihin) ja toimivuusvaatimukset olivat kuitenkin niin korkealla, että budjetti ei mahdollistanut pelin toteuttamista.

Lopulta vuoden 2017 syksyllä peliprojekti nytkähti eteenpäin, kun Helsingin kaupunki lähti rahoittamaan peliä ja tekijäksi löytyi oppimispeleihin erikoistunut turkulainen NordicEdu.

Konsepti käytiin läpi yhdessä NordicEdun ammattitaitoisen tiimin kanssa ja talven aikana joukko kunnianhimoisia ideoita muovautui ensin käyttökelpoiseksi sovellukseksi edeten sitten versio kerrallaan kohti nykyistä muotoaan. Ideoita jäi runsaasti pöytälaatikkoon myös tulevia kehitysversioita varten.

Itse kehityksessä edettiin iteraatio kerrallaan. Teimme ensin yhden teeman oppisisisällön mahdollisimman valmiiksi ja hiotuksi. Tätä käytettiin pohjana kaikkien muiden 8 teeman teossa, mutta aina kuitenkin räätälöiden ja viilaten kunkin teeman tarpeille sopivaan muotoon. Rinnakkaisena työvaiheena toteutettiin sovelluksen yleiset toiminnallisuudet ja ominaisuudet. Sovelluksen pedagogisesta sisällöstä ja tehtävien sisällön suunnittelusta vastasi Pikkuyrittäjät-tiimi, NordicEdu puolestaan toi pelillistä osaamista tehtävien ja sisällön suunnitteluun.

Ohjelmointiprosessi oli suoraviivainen ja eteni vauhdikkaasti. Samoin visuaalinen maailma hioutui vaiheittain kohderyhmän mieltymysten mukaisesti hauskaksi ja eloisaksi. Sovellusta pilotoitiin joulukuun 2017 ja toukokuun 2018 välillä useissa alakouluissa pääkaupunkiseudulla ja Turun seudulla, ja saadun palautteen perusteella se hiottiin julkaisukuntoon. Peli lanseerattiin virallisesti lukuvuodelle 2018-2019.

Peli sisältää runsaasti havainnollistavaa videomateriaalia, joiden avulla lapset pääsevät tutustumaan eri teemoihin ja saamaan ideoita omaa yritystään varten. Sovelluksen juontajaksi valikoitui Peik Hämekoski, joka vastasi kunkin teeman opetusvideoista. Räiskyvä tv-persoona Juhana Helmenkalastaja puolestaan johdattaa pelissä lapset syvemmälle. Juhana antaa tärkeitä vinkkejä mm. esiintymiseen liittyen ja haastattelee videolle TBWA:n ja Rovion edustajia mm. brändäämisestä ja luovasta ideoinnista. Jussi Heikelä esittelee radiomainonnan saloja ja Supercellin Ilkka Paananen innostaa lapsia yrittäjämäiseen ajatteluun!

Tekijätiimi

Nuori Yrittäjyys ry / Pikkuyrittäjät
Mikko Nurminen, alkuperäinen idea ja konseptointi
Turo Numminen, konseptointi ja ideointi
Erja Anttonen, projektin vetäjä
Tomi Rytkönen, Pikkuyrittäjien ohjelmavastaava
Peik Hämekoski, juontaja

NordicEdu Oy (tekninen toteutus)
Linda Kokkonen
Tomi Kokkonen

SomeMediaGroup Oy (videot)
Tatu Singo

Back To Top