Skip to content

Annetaan lasten ideoille siivet

Pikkuyrittäjät on alakouluille suunnattu ohjelma, jossa oppilaat perustavat oman pikkuyrityksensä. Ohjelma on 18 tunnin maksuton kokonaisuus, joka koostuu 9 teemasta. Kunkin teeman käsittely kestää 1-2 oppituntia. Ohjelma huipentuu myyntitapahtumaan ja tilinpäätösjuhlaan. Pikkuyrittäjät on osa voittoa tavoittelemattoman Nuorten yrittäjyys ja talous NYT ry:n toimintaa.

 • 4.-6.-luokkalaisille ja soveltuen 3.-luokkalaiset
 • yhdeksän teemaa, kunkin teeman kesto 1-2 oppituntia
 • osana opetusta
 • valinnaisena oppiaineena
 • yhdistettynä teemoihin kuten luokkaretkikeräyksiin, joulumyyjäisiin yms.

Opettajalle:

 • valmis oppimateriaalipaketti yrittäjyys- ja työelämätaitojen toteuttamiseen
 • tukea ja koulutusta ohjelman toteuttamiseen
 • uusia yhteistyöverkostoja koulun ja työelämän välille

Mitä saat kun tilaat Pikkuyrittäjät-ohjelman?

 • Opettajan oppaan (Katso oppaan esittelysivut, pdf)
 • Pikkuyrittäjän käsikirjat oppilaille
 • Pikkuyrittäjät t-paidat kaikille oppilaille
 • Todistukset oppilaille osallistumisesta
 • Pikkuyrittäjät-mobiilipelin
 • Verkkomateriaalit

1. Ideoille siivet!

Ensimmäisellä kerralla käydään läpi yrittämisen perusteita yleisellä tasolla. Millaisia yrityksiä tunnet? Millaisen yrityksen sinä haluaisit perustaa? Oppilaat ideoivat joukon liikeideoita, jotka käydään yhdessä läpi. Lopulta 2-4 hengen ryhmiin jakautuneet pikkuyrittäjät valitsevat oman liikeideansa ja pohtivat toimintaa yleisellä tasolla.

Ideoille siivet! -kerran teemana on omien mielenkiinnonkohteiden selvittäminen. ja ryhmässä toimiminen.

2. Nimet ja suunnitelmat

Toisella kerralla liikeideaa hiotaan tarkemmin. Pikkuyritykselle keksitään myös nimi. Tämän kerran päätteeksi kaikki ryhmät esittelevät oman liikeideansa perusajatuksen ja saavat näin myös esiintymiskokemusta.

Nimet ja suunnitelmat -kerran teemana on oman liikeidean kirkastaminen ja pikkuyrityksen nimen kehittely.

3. Brändäys

Kolmannella kerralla oppilaat suunnittelevat yritykselleen graafisen ilmeen ja logon; oppilaat oppivat yritysilmeen rakentamisesta ja ryhmän jäsenet piirtävät omia logoehdotuksiaan. Lopulta pikkuyrittäjät valitsevat yhden logoversion, jonka he esittelevät muille ryhmille.

Logo-kerran teemana on yritysilmeen rakentaminen.

4. Myyntitykit liikkeelle!

Neljännellä kerralla valmistaudutaan tuotteiden tai palveluiden myymiseen loppuhuipentumassa. Pikkuyrittäjät harjoittelevat esittelemään oman liikeideansa ja kertomaan tuotteidensa tai palveluidensa parhaat puolet ja kilpailuvaltit. Tunnin lopuksi jokainen ryhmä esittelee myyntipuheensa muille. Myyntitykit keksivät pikkuyritykselleen myös sloganin.

Myyntitykit liikkeelle! -kerran teemana on myyntitaitojen ja asiakaspalvelun harjoittelu esiintymisharjoituksilla.

5. Puhutaan rahasta

Viidennellä kerralla pohditaan tuotteiden ja palveluiden hinnoittelua ja mistä hinta muodostuu. Pikkuyrityksille syntyy omat hinnastot. Lisäksi puhutaan kuiteista, joita pikkuyrittäjät antavat myöhemmin loppuhuipentumassa myymistään tuotteista tai palveluista.

6. Markkinointi

Kuudennella kerralla oppilaat tutustuvat erilaisiin markkinointikanaviin ja toteuttavat niihin sopivia mainoksia. Tunnilla käydään läpi erilaisia mainoskanavia aina Tv-mainoksista Youtube-mainoksiin. Tunnilla tehdään pikkuyrityksen oma mainosjuliste. Lisäksi pohditaan miten yritykset näkyvät sosiaalisen median kanavilla ja mitä hyötyä siitä yrityksille on.

Markkinointi-kerran teemana on erilaisiin markkinointikanaviin tutustuminen sekä oman mainosjulisteen teko.

7. Kohti loppuhuipennusta!

Kaikki alkaa olla valmista. Juliste on tehty, logo on valmiina, slogan hiottu ja harjoiteltu ulkoa, myyntipuheet on hiottu timanttisiksi ja tuotteet/palvelut on hinnoiteltu. Nyt olemme valmiita loppuhuipentumaan!

8. Loppuhuipennus

Pikkuyrittäjien näytön paikka. Loppuhuipentumassa pikkuyritykset esittäytyvät yleisölle ja asiakkaille. Jokainen pikkuyritys on omalla ständillään ja myy omia tuotteitaan tai palveluitaan.

9. Tilinpäätösjuhla

Yhdeksännellä kerralla on tilinpäätöksen aika. Loppuhuipennuksessa tehdyt myynnit puretaan ja lasketaan paljonko saatiin voittoa pohjakassan ja materiaalikulujen päälle. Juhlistetaan yhdessä onnistumisia!

Back To Top