Skip to content

Lähtölaskenta kohti yrittäjyyden kehtoa USA:ta

Yrittäjyys. Se on käsite, joka ei ole enää yksiselitteinen tai ymmärrettävissä pelkän sanan myötä. Yrittäjyyden voi määritellä monin tavoin. Se ei ole vain yrittäjäksi ryhtymistä – se voi olla myös asennetta elämään, erityisesti työelämään.

Jos tarkastellaan syvällisemmin yrittäjyyttä käsitteenä, pinnan alta löytyykin hyvin monipuolisesti eri asioita. Se onkin eräänlaista kokeilemista, tavoittelua ja ponnistelua. Siitä onkin myös muussa työelämässä hyötyä, vaikkei suoranaisesti yrittäjäksi ryhtyisikään. Tästä on kyse myös ensi viikolla Texasin valloitukseen lähtevässä Pikkuyrittäjät -ohjelmassa, jossa lapset pääsevät ideoimaan, kokeilemaan ja innostumaan yrittäjämäisessä toimintamallissa. Pikkuyrittäjien ainutlaatuisuudesta kertoo myös se, että edes yrittäjyyden kehtonakin tunnetusta Yhdysvalloista ei juurikaan löydy vastaavaa toimintaa.

Pikkuyrittäjät ei olekaan ensimmäistä kertaa tavoittelemassa tunnustusta kansainvälisellä tasolla, sillä myös kaksi vuotta sitten ohjelma oli ehdolla Global Best Awardsissa Oslossa. Tällöin tunnustusta tuli Euroopan parhaana ohjelmana, mutta tänä vuonna ohjelma tavoittelee entistä vaikuttavampana maailman parhaan yrittäjyyskasvatuksen ohjelman titteliä. Kaksi vuotta sitten Pikkuyrittäjissä oli ollut mukana 3 000 lasta, kun taas tänä syksynä ohjelma on tavoittanut jo yli 30 000 lasta ympäri Suomea.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan millaisia menestystarinoita syntyykään, kun tämä innokas ja yritteliäs 30 000 lapsen joukko siirtyy myöhemmin työelämään. Pikkuyrittäjissä pyrimmekin luomaan lapsille pohjan elinikäiselle oppimiselle ja avaintaidoille.

Koulun yrittäjyys-ohjelmasta miljardööriksi

Mitä tulee menestystarinoihin, Yhdysvalloista löytyy kuitenkin yksi maailman tunnetuimmista yrittäjistä Mark Cuban, joka on myös Nuori Yrittäjyys ry:n (Junior Achievement USA) Vuosi yrittäjänä -ohjelman alumni. Cuban on Suomessa tunnettu erityisesti tv:n Leijonan luola -ohjelmasta.

Kun Cuban oli vierailulla Suomessa elokuussa Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) toimistolla huomattiin tilaisuus ja Toni&Tomi-duomme lähti Finlandia -talolle tapaamaan miljardööri-liikemiestä. He pyysivät NY-alumnia kertomaan nuorille terveiset, jotka näet videolta tämän tekstin lopussa.

Back To Top