Skip to content

Lappeenranta ihastui Pikkuyrittäjiin

  • Blogi
Lappeenrannan kaikki viitosluokkien opettajat saivat Pikkuyrittäjät-koulutuksen tänä syksynä.

Tästä syksystä lähtien Lappeenrannan kaupungin kaikki viidesluokkalaiset lapset ovat saaneet osallistua Pikkuyrittäjät-ohjelmaan kouluissaan. Monipuoliseen yrittäjyyskasvatukseen panostavassa kaupungissa myös yliopisto on aloittanut yhteistyön Pikkuyrittäjien kanssa.

Lappeenrannan kaupunki ja LUT-yliopisto (Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto) ovat luoneet yhteisen toimintamallin LUT Junior University – Lappeenranta, joka on osa koulujen opetussuunnitelmia. Alakoulujen kohdalla kokonaisuuteen sisältyy yrittäjyys-teema, jota toteutetaan Pikkuyrittäjät-ohjelmassa viidensillä luokilla.

– Pikkuyrittäjät oli looginen valinta yrittäjyyskasvatukseen. Ei aina tarvitse keksiä ja kehittää omia konsepteja joka välissä, toteaa LUT Junior Universityn koordinaattori Kati Koikkalainen.

Alakoululaiset suunnannäyttäjinä aikuisille

Pikkuyrittäjät on Nuori Yrittäjyys ry:n kehittämä, maksuton alakoulujen yrittäjyysohjelma, jossa lapset leikinomaisesti tutustuvat yrittäjyyteen, kehittävät taitojaan ja perustavat 2-4 hengen ryhmissä oman pikkuyrityksensä.

– Koko kaupungin ja LUT:n strategia ovat hyvin vihreitä, tämähän on sentään Suomen ilmastopääkaupunki. Pikkuyrittäjät voivat toimia kestävän kehityksen tiennäyttäjinä. He oppivat ohjelmassa miten yrityksissä voi käyttää vihreitä arvoja vaalivia ideoita, Koikkalainen innostuu.

– Samalla he luontevasti opettavat vanhempiaan ja vanhempia sisaruksiaan kestävään kehitykseen. Vaikuttavuus näkyy ja toimii jo nyt eikä vasta vuosikymmenien päästä.

LUT:lle yhteiskunnallinen vaikuttaminen on yksi tärkeistä tehtävistä ja sitä voi toteuttaa myös Pikkuyrittäjät-toiminnan kautta. Nuori Yrittäjyys ry ja Lappeenranta panostavat ennen kaikkea pitkäkestoiseen yrittäjyyskasvatukseen. Ei pikavoittoja vaan toimintamalleja, joissa lapset ja nuoret saavat tietoa ja taitoja alakouluista työelämän kynnykselle saakka.

Lappeenranta panostaa yrittäjämäiseen asenteeseen

Lappeenrannan opetustoimenjohtajan Anu Liljeströmin mukaan Pikkuyrittäjien ja korkeakouluopetuksessa on tarkoitus osaltaan hyödyntää LUT:n asiantuntijuutta. Pikkuyrittäjät on alakoululaisille nyt kirjattuna OPS:iin.

– Haluamme ohjeistaa opettajia siten, että heillä on pedagoginen vapaus soveltaa ohjelmaa yrittäjyys-teemassa. Kaikki viitosluokkalaiset käyvät Pikkuyrittäjät-ohjelman, me seuraamme kehitystä ja tarvittaessa kehitämme ohjeistusta edelleen, Liljeström linjaa

Lappeenrannassa koetaan erittäin tärkeänä edistää lasten ja nuorten yrittäjämäistä asennetta.

– Eihän sen parempaa tilannetta olekaan, jos saamme lapset innostumaan oppimaan uutta ja yrittämään.

Pikkuyrittäjät Lappeenranta-twistillä

Sammonlahden koulun opettaja Kaisa Tanholalla on myönteisiä kokemuksia Pikkuyrittäjät-ohjelmasta.

– Teimme Pikkuyrittäjät intensiivijaksona, jolloin tunnit tuli pidettyä vajaassa neljässä viikossa. Intensiivijaksona Pikkuyrittäjät oli mukava, koska asia oli koko ajan esillä ja mielen päällä. Oppilaat olivat innokkaita ja odottivat tunteja. Suurin osa otti hienosti vastuuta omasta ideoinnistaan ja yrityksen rakentamisesta, Tanhola kertoo.

Opettajan mukaan erityisesti lasten esiintyminen ja vuorovaikutustaidot kehittyivät valtavasti ohjelman myötä.

-Pikkuyrittäjät on mielestäni hieno kokonaisuus, jonka avulla oppilaat pääsevät pois ”koulun seinien sisältä” kokeilemaan oikeaa yrittämistä. Pidimme oman loppuhuipentuman kauppakeskuksessa, jossa oppilaista kuoriutui hienoja pieniä yrittäjiä, jotka markkinoivat innokkaasti tuotteitaan. 

Ohjelman teemat on rakennettu niin, että niitä pystyy sisällyttämään joustavasti eri oppiaineiden tunneille.

– Olemme nyt rakentaneet Lappeenranta-painoksen Pikkuyrittäjistä. Tärkeänä osana olemme lisänneet kestävän kehityksen mukaan. Olen itse sitä mieltä, että ehdottomasti kannattaa kokeilla oppilaiden kanssa Pikkuyrittäjiä.

Back To Top