Skip to content

Mistä syntyy onnistunut Pikkuyrittäjät-kokemus?

  • Blogi

Tämä on sinulle, opettaja, jos haluat mahdollistaa oppilaille aitoa iloa, onnistumisen kokemuksia ja virittää heitä tekemisen kautta sellaisiin asioihin, joita ei normaalisti luokassa opita.

Pikkuyrittäjät-ohjelmassa on ollut tänä lukuvuonna mukana jo yli 10 000 4.-6. luokkalaista ympäri Suomea. Olemme nähneet niin keppihevosia, lettukahvilaa, käsintehtyjä koruja ja kuuleman mukaan myös kevään aikana yhdet pilkkikilpailut ovat tulossa. Nämä kaikki ideat ovat heränneet eloon, kun upeat Pikkuyrittäjät-opettajamme ovat innostuneet ohjelmastamme ja sama innostus on siirtynyt oppilaisiin.

Opettajan innostus ja sen tarttuminen myös oppilaisiin on tärkeää, mutta mitkä muut asiat vaikuttavat onnistuneeseen Pikkuyrittäjät-kokemukseen? Kokosimme muutamia vinkkejä yhteen juuri sinulle, joka mietit, voisitko lähteä vetämään ohjelmaa koulussasi.

Toteutustapoja yhtä monia kuin opettajiakin

Pikkuyrittäjät-ohjelma on aina juuri toteuttajansa näköinen. Me tarjoamme opettajille valmiin ja maksuttoman materiaalin ja sen myötä ohjaamme oikeaan suuntaan, mutta kannustamme samalla löytämään uusia ideoita ja käytäntöjä ohjelman vetämiseen. Voit siis vapaasti soveltaa materiaalia parhaaksi katsomallasi tavalla! Kun olemme kysyneet opettajilta, yleensä ohjelmaa on käytetty valinnaisaineena, mutta yhdistäkää rohkeasti myös laaja-alaisesti muita oppiaineita: lapset voivat tehdä äidinkielen tunnilla myyntipuheitaan, kuvaamataidossa esitteitään ja yhteiskuntaopissa syventyä yrityksen toimintaan.

Lisäksi voit miettiä, voisitteko yhdistää ohjelman johonkin teemaan tai tuoda jotakin arvoja ohjelmaan. Esimerkiksi eräs liikuntapainotteinen koulu Porissa vetää Pikkuyrittäjiä hyvinvointikulmalla ja Lappeenrannassa halutaan panostaa yrityksiä miettimään ideoitaan ympäristön ja kestävän kehityksen kannalta. Voisiko teidän koulussanne kaivaa vaikkapa varastosta ylijäämätavaraa ja luoda niistä jotain uutta? Kaikki on mahdollista, joten muistakaa antaa ideoille siivet!

Kodin ja koulun yhteistyötä

Pikkuyrittäjät-ohjelma ei todellakaan ole vain pulpetissa istumista, vaan rohkeaa keskustelua, hauskoja toiminnallisia tehtäviä sekä lasten ideoista konkretiaan viemistä. Kaikki huipentuu loppuhuipennukseen, joka on monesti myös lasten mielestä odotetuin osuus koko ohjelmassa. Loppuhuipennukset ovatkin hyviä mahdollisuuksia ottaa myös kotiväki ja paikalliset yrittäjät mukaan koulun toimintaan. Löytyisikö oppilaiden vanhemmista yrittäjiä tai muita työelämän edustajia, jotka tulisivat kertomaan lapsille työstään? Tai voisitteko saada paikallisista yrittäjistä kumppaneita tuotteiden- tai palveluiden toteuttamiseen?

Tärkeintä ohjelmassa on luottaa lapsiin tekijöinä. Epävarmuus ja jännitys nimittäin kuuluvat yhtä lailla asiaan kuin innokkuus ja tekemisen riemu. Pienten haasteiden kautta saattaakin syntyä jotakin uutta ja hienompaa, kertyy valtavasti oppia ja lopulta onnistuneet lasten ideat varmasti pääsevät ansaitsemalleen jalustalle.

Yhtenä mahdollisuutena tähän on toukokuussa järjestettävä valtakunnallinen Pikkuyrittäjät-finaali, jonne sinäkin voit hakea luokkasi kanssa. Finaalissa lapset pääsevät kokemaan elämyksellisen päivän, jossa he vetävät myyntipuheensa Kampin kauppakeskuksen lavalla, myyvät Kampin käytävillä tuotteitaan tai palveluitaan ja ovat kilpailemassa palkinnoista.

Tilaa maksuttomat materiaalit Pikkuyrittäjät-ohjelmaan täältä.
Hae nyt mukaan finaaliin tästä.

Back To Top