Skip to content

Mitä jäi käteen Houstonista?

Pikkuyrittäjät palkittiin IPN-palkintogaalassa Houstonissa Euroopan parhaana kategoriassa Yrittäjyys ja yrittäjämäiset taidot. Maailman parhaan titteli jäi tällä kertaa saavuttamatta, mutta saavutukseen Pikkuyrittäjät-tiimi on silti erittäin tyytyväinen.

Kuvassa myös astronautti Bill McArthur, jolle lähti mukaan paketillinen Pikkuyrittäjät-lakuja.

Palkinnon lisäksi kotiin lähti paljon ajatuksia. Erityisesti termi osaaminen tuntui olevan kantavana teemana koko tapahtumassa ja se myös puhututti Pikkuyrittäjät-tiimiä jälkikäteen. Onko osaaminen jotain mitattavaa kuten kouluarvosanoja vai onko se sitä, miten osaaminen vastaa yhteiskunnan ja työelämän tarpeisiin? Kanadassa on noussut huoli siitä, vastaavatko kouluarvosanat oikeaa osaamista. Kouluissa saattaa saada saman numeron eri osaamistasolla, sillä asiaa ei valvota vaan asia on koulujen käsissä. Huoli on globaali.

Monet tarjosivat vastaukseksi yrittäjämäisiä taitoja. Tai vielä tarkemmin ottaen yrittäjämäistä asennetta. Sillä useatkin puhujat toivat esille sitä, että yrittäjyys on ennen kaikkea asenne tai mielenlaatu, joka auttaa ideoimaan, ratkomaan ongelmia ja näkemään uudenlaisia mahdollisuuksia. Siksi yrittäjämäisistä taidoista on hyötyä kaikille, vaikkei varsinaisesti yrittäjäksi ryhtyisikään.

Myös astronautti Bill McArthur nosti puheessaan esille sen, että osaajista on pulaa. Astronautiksi ryhtyäkseen ei nykyään enää riitä, että hallitsee jonkin tietyn osa-alueen, kuten vaikkapa sähkötekniikan, vaan pitää olla kokonaisvaltaista näkemystä avaruudessa operoimisesta. Kaikkea ei tarvitse osata, mutta kaikkea pitäisi ymmärtää.

Astronauttien työ ei muuten ole ihan sellaista millaiseksi se saatetaan kuvitella. Astronautit ovat ennen kaikkea tiedemiehiä (ja –naisia). He keräävät arvokasta dataa mm. ilmakehästä ja tekevät kokeita painottomassa tilassa. Se on myös erittäin vaarallista. Kysyimme Bill McArthurilta miltä tuntuu istua avaruussukkulassa, kun se lähtee kohti maasta kohti avaruutta. Hän vastasi: ”Se on mahtavaa, mutta myös tietysti pelottavaa. Astronautille riski on kuitenkin sen arvoinen, sillä sillä voidaan saavuttaa jotain suurenmoista.”

Tapahtumassa palkittiin myös toinen suomalainen organisaatio Luma Suomi StarT-ohjelmallaan

 

Back To Top