Skip to content

Pikkuyrittäjät-finaalissa palkittiin muovittomuutta edistävä alakoululaisten yritys sekä aktiivisia toimijoita ohjelman parista

  • Blogi

Valtakunnallisessa Pikkuyrittäjät-finaalissa palkittiin torstaina 23.4. alakoulujen ohjelmassa mukana olleita yrityksiä ja aktiivisimpia toimijoita. Espoon Laajalahden koulun oppilaiden SpaGang-yritys palkittiin tapahtumassa lukuvuoden parhaana pikkuyrityksenä ja kokkolalainen Puupäät vuoden sisukkaimpana pikkuyrityksenä.

Nuori Yrittäjyys ry:n tänä vuonna poikkeuksellisesti online-muodossa järjestetyn tapahtuman livelähetyksessä palkittiin järjestön ohjelmissa mukana olleita nuoria ja mahdollistajia. Pikkuyrittäjät-ohjelmassa alakoulujen 4.-6. luokkalaiset perustavat ryhmissä oman yrityksensä sekä kehittävät tuotteita ja palveluita omien kiinnostuksien ja vahvuuksien pohjalta. Ohjelmaan osallistuu joka lukuvuosi yli 12 000 oppilasta ympäri Suomea. Pikkuyrittäjät-finaali järjestettiin osana Nuori Yrittäjyys ry:n Uskalla Yrittää-finaalia, joka kokoaa järjestön ohjelmissa mukana olevia nuoria valtakunnallisesti kilpailemaan palkinnoista.

Vuoden pikkuyritys: ”Rentoudu ympäristöystävällisesti”

Kriteereinä vuoden parhaalle pikkuyritykselle ovat kekseliäät tuotteet tai palvelut, niiden toteutus sekä ryhmän keskinäinen toiminta. Lisäksi keskiössä ovat lasten oppimiskokemukset ohjelmasta.

Voittajayritys SpaGang koostuu kuudesta Espoon Laajalahden koulun alakoululaisesta. Yritys valmistaa tuotteita kotona rentoutumiseen, kuten kylpypommeja, keksejä, teetä ja mehiläisvahakääreitä. Kaikki pikkuyrityksen käyttämät pakkausmateriaalit ovat muovittomia ja biohajoavia. Oppilaat valmistivat kaikki tuotteensa alusta saakka itse.

– Koulussa oltiin puhuttu silloin ilmastonmuutoksesta ja muovin paljoudesta. Me ajateltiin nykyistä tilannetta niiden kannalta. Pienillä teoilla voi auttaa ilmastoa pelastumaan ja me halutaan näyttää, kuinka pitkälle voi päästä myös ilman muovia. Sloganimme onkin ”rentoudu ympäristöystävällisesti”, SpaGangin pikkuyrittäjät kertoivat haastattelussa.

– Tänä vuonna finalistiyritykset olivat pohtineet erityisen paljon toimintaansa vastuullisuuden kautta, mikä on hienoa nähdä. SpaGang vakuutti innokkaan asenteensa lisäksi tuomariston vahvalla kokonaisuudellaan. Heidän ryhmähenkensä oli ihailtava, tuotteet ja esillepano upeaa, ja he olivat miettineet asioita todella pitkälle esimerkiksi ympäristön kannalta, kertoo ohjelman asiantuntija Tomi Rytkönen.

SpaGangin lisäksi finalistikolmikossa oli latotauluja valmistava Pohjanmaan ladot Seinäjoelta Halkosaaren koulusta sekä korvakoruja valmistava Elve Design Oulusta Lintulammen koulusta. Kaikki finalistiyritykset olivat erittäin kovatasoisia ja voittajayrityksen valinta oli haastavaa. 

Vuoden sisukkain pikkuyritys on kokkolalainen Puupäät

Nuori Yrittäjyys ry:n yhteistyökumppani, maalivalmistaja Teknos halusi tuoda poikkeuksellisena aikana tunnustusta sisukkuudelle. Pikkuyrittäjät -ohjelman pääyhteistyökumppanina toimivan Teknoksen kunniamaininta annettiin kokkolalaiselle Puupäät -yritykselle, joka myy erilaisia puusta valmistettuja tuotteita, kuten kylttejä ja kodintarvikkeita. Sisukkuus on myös yksi yrityksen arvoista, joka tarkoittaa Teknoksella yritystä löytää kaikissa tilanteissa asiakkaalle paras ratkaisu.

– Halusimme palkita Puupäät -yrityksen siksi, että kuulemamme mukaan nuoret ylittivät itsensä useaan otteeseen ohjelman aikana ja pistivät itsensä likoon mm. jalkautumalla oman alueensa tapahtumissa aktiivisesti. Lisäksi oli hienoa, että yrityksen tuotteet olivat valmistettu kierrätyspuusta – kestävän kehityksen mukaisesti, valintaa perustelee viestintäasiantuntija Janike Mäkelä Teknokselta.

Puupäät-pikkuyrityksen lisäksi ehdolla vuoden sisukkaimmaksi pikkuyritykseksi oli Pohjoisen käsityöt Ounasrinteen monitoimitalosta Rovaniemeltä sekä Pink Lemon Kivimäen koulusta Vantaalta.

Vihtiläisiä pikkuyrittäjiä vuodelta 2018.

Vihti palkittiin vuoden pikkuyrittäjämäisimpänä kuntana

 Vihdin kunta palkittiin kilpailussa Vuoden Pikkuyrittäjät -kuntana, mikä on osoitus kunnan aktiivisuudesta ja ansiokkaasta työstä ohjelman edistämisessä. Ohjelma on toiminut osana opetusta tänä lukuvuonna kaikissa Vihdin alakouluissa. Kriteereinä palkinnolle on kunnan aktiivinen toiminta Pikkuyrittäjät-ohjelman edistämiseksi, opettajien työn mahdollistaminen sekä yhteistyö laajasti eri toimijoiden kanssa kunnassa.

– Yhteistyö koulujen, kunnan, Vihdin Yrittäjät ry:n ja usean aktiivisen yrittäjäkummin välillä on luonut edistyksellisen toimintamallin Pikkuyrittäjät-ohjelmaan Vihdissä, kertoo ohjelman asiantuntija Tomi Rytkönen. Syksystä 2019 alkaen kaikki kunnan viidesluokkalaiset suorittavat Pikkuyrittäjät-ohjelman osana alakoulujen opetusta.

Vuoden Pikkuyrittäjät-opettajat ja kummit mahdollistavat ohjelman toimintaa

Finaalissa annettiin tunnustusta myös ohjelman parissa aktiivisuutta osoittaneille opettajille ja kummeille. Vuoden Pikkuyrittäjät-opettajina palkittiin Kirsi Väntsilä Takahuhdin koulusta Tampereelta sekä Hanna Vilonen Laajalahden koulusta Espoosta. Kriteereinä palkinnolle on innostava ja kannustava asenne ohjelman aikana. Lisäksi opettaja hyödyntää aktiivisesti eri verkostoja ja kumppaneita ohjelman edistämisessä sekä edistää lasten osallisuutta ohjelmassa.

Vuoden Pikkuyrittäjät-kummeina palkittiin ohjelman kehityksessä tärkeässä roolissa olleet opetusneuvos Martti Hellström sekä Pääkaupunkiseudun yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssinen.Tänä vuonna kummipalkinnoissa haluttiin antaa tunnustusta henkilöille, jotka ovat omalla toiminnallaan tukeneet ohjelman kehittymistä nykypäivän muotoon omalla aktiivisella toiminnallaan.

Nuori Yrittäjyys ry edistää tulevaisuuden taitoja kaikilla kouluasteilla

Pikkuyrittäjät-finaalit on osa Nuori Yrittäjyys ry:n Uskalla Yrittää-finaalia, jossa palkitaan nuorten yrityksiä ja toiminnan mahdollistajia kaikilta kouluasteilta. Nuori Yrittäjyys ry on valtakunnallinen voittoa tavoittelematon järjestö, joka vaikuttaa toiminnallaan lasten ja nuorten yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoihin kaikilla kouluasteilla.

Lisätiedot: Tomi Rytkönen, asiantuntija. 044 5356 393 tai tomi@nuoriyrittajyys.fi
Kuvat ja videot mediakäyttöön tästä linkistä

Back To Top