Skip to content

Pikkuyrittäjät-ohjelma taipuu moneen ja ohjaa ajattelemaan laatikon ulkopuolelta   

  • Blogi

13 000 pikkuyrittäjää, satoja Pikkuyrittäjät-opettajia, 216 000 Pikkuyrittäjät-oppituntia, huikeaa innostusta ja nerokkaita tuotteita ja palveluita. Rajoitukset ja poikkeukset korona-arjessa haastoivat, mutta myös ohjasivat luomaan aivan uusia ratkaisuja! 

Omista vahvuuksista ja kiinnostuksen kohteista kohti liikeideaa

Pikkuyrittäjät-ohjelma etenee 4.–6. luokkalaisten oppilaiden parissa yhdeksän teeman läpi tutustuttaen oppilaat yrityksen perustamiseen aina liikeidean pohtimisesta oman tuotteen tai palvelun lanseeraamiseen. Opettajat kutsuvat eri alojen ammattilaisia vierailemaan ja kertomaan omasta työstään tai opettamaan lapsille omaa osaamistaan.

Ohjelman lopuksi järjestetään loppuhuipennuksena myyntitapahtuma, jossa tuotteita ja palveluita myydään ihan oikeille asiakkaille – oikealla rahalla. Myyntitapahtumat on usein järjestetty esimerkiksi koulun myyjäisten yhteydessä tai tekemällä yhteistyötä paikallisen kaupan tai kauppakeskuksen kanssa. Oppilaille myyntitapahtumat ovat olleet ikimuistoisia tapahtumia, joissa on päästy harjoittelemaan asiakkaiden kohtaamista ja tietenkin saatu konkreettinen palkka omasta uurastuksesta.

Tällaisena poikkeusaikana yritysvierailijoiden kutsuminen luokkaan on ollut kuitenkin hankalaa ja myyntitapahtumien järjestäminen vaikeaa tai osin jopa mahdotonta, mutta opettajat osoittautuivatkin luoviksi ja kekseliäiksi!

 Vierailut virtuaalisiksi, myynnin tueksi verkkosivuja, etätoimituksia ja pop up -kauppoja! 

Poikkeusvuonna pikkuyrittäjät ovat kutsuneet vierailijat luokkiinsa virtuaalisesti. Yhdessä on opeteltu esimerkiksi kanbanin käyttöä koko Pikkuyrittäjät-ryhmän kesken. Opetustuokion jälkeen on uusi työkalu otettu pikkuyrittäjien arkeen mukaan notkistamaan yhteisen pikkuyrityksen toteuttamista. Toisessa Pikkuyrittäjät-ryhmässä oppilaat saivat virtuaalisesti oppia ammattigraafikolta Canva-työkalun käytöstä. Yhteisen opettelun jälkeen yrityksille syntyikin toinen toistaan upeampia logoja!

Myös tuotteissa, palveluissa ja myyntitapahtumassa on kehitetty uutta ja parannettu vanhaa. Opettajat ja pikkuyrittäjät ovat kehitelleet huikeita vaihtoehtoisia tapoja myydä tuotteita: yhdessä kaupungissa järjestettiin eri koulujen pikkuyritysten välinen kisa virtuaalisesti. Toisessa muunnettiin tyhjä kivijalkaliitetila yrittäjäyhteistyön kautta pop up -kaupaksi. Eräässä ryhmässä pykättiin nettisivut ja järjestettiin etämyyntiä, tai opeteltiin tilauslomakkeen koodaaminen ja toimitettiin polttopuita tilauksesta. Tehtiin leivontavideoita ja kaupiteltiin näitä linkkeinä. Ja tuhat ja yksi muuta nokkelaa ideaa!

Kertakaikkisen upeaa, opettajat ja pikkuyrittäjät! Joskus arki palaa vielä ennalleen, mutta opettajien ja oppilaiden kekseliäistä ratkaisuista parhaimmat jäävät varmasti elämään.

Pikkuyrittäjät-ohjelma on yksi Nuori Yrittäjyys ry:n yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja tukevista ohjelmista. Pikkuyrittäjät-finaali on osa Uskalla Yrittää -finaalia, jossa palkitaan myös mm. paras perus, toisen- ja korkea-asteen yritys. Lisäksi Uskalla Yrittää -finaalissa palkitaan Pikkuyrittäjien tukijoita, kuten Vuoden pikkuyrittäjät -opettaja ja Vuoden pikkuyrittäjät -kunta. Tervetuloa mukaan tutustumaan finalisteihin 21.4. klo 14.30–15.30 ja seuraamaan palkintojenjakoa 22.4. klo 14 alkaen www.uskallayrittaa.fi. 

***

Pikkuyrittäjät-ohjelma on 4.—6.-luokkalaisille suunnattu maksuton ohjelma sisältäen yhdeksän teemaa. 18 oppitunnin aikana tutustutaan omien vahvuuksien ja mielenkiinnonkohteiden tunnistamiseen ja opitaan yrittäjyys-, työelämä ja taloustaitoja. Lukuvuonna 2020–2021 13 000 oppilasta osallistui Pikkuyrittäjät-ohjelmaan lähes 300 koulussa.
Lue lisää: www.pikkuyrittajat.fi

Back To Top