Skip to content

Tema 8 – Den avslutande höjdpunkten

Åttonde gången är avslutande höjdpunkt!

Höjdpunkten är ett försäljnings tillfälle där miniföretagarna får lysa! Eleverna får sälja sina produkter och tjänster åt riktiga kunder med riktiga pengar.

Eleven:

  • övar sig att hantera pengar på ett ansvarsfullt sätt
  • övar sig att agera i försäljningssituationer och i möten med kunder
  • säljer sina egna produkter och tjänster
  • njuter av den roliga dagen.

Webbmaterial

Tipsbox

Planera scheman noggrannt och informera vårdnadshavare – de är ofta de ivrigaste kunderna. Ofta arrangeras de avslutande höjdpunkterna som försäljningstillfällen t.ex. i skolans gymnastiksal eller i en lokal affär, köpcenter eller i någon lokal förenings lokal. Affärer och köpcentra är populära platser också eftersom de redan har potentiella kunder i sig, det kan alltså löna sig från försäljningens synvinkel. Utrymmet bör dock alltid ordnas enligt evenemangets karaktär och stil.

Vanliga frågor om lektion 8

F: Hur ställer sig skattemyndigheten till miniföretagarnas försäljning?
S: Skattemyndigheten har beslutat att eftersom försäljningen i minföretagarprogrammet är så småskalig och sker i Ung Företagsamhet rf:s regi, behöver man inte betala skatt på den. Men tala gärna om beskattning på allmänt plan med barnen. Här kan du läsa mer om skattemyndighetens instruktioner. 

F: Får barnen dela på vinsten från försäljningen?
S: Det kan varje skola/klass besluta själv. I vissa fall har pengarna delats mellan företagarna. I andra fall har hela försäljningen gått till klassens gemensamma lägerskolkassa. Också mellanformer är möjliga. En rolig idé kan vara att betala skatt till klassen. Då lär sig barnen också om beskattning. Skattepengarna kan sedan användas till något gemensamt gott. 

F: Hur mycket växelpengar borde vi ha med som bottenkassa vid försäljningen?
S: Det är bra att ha minst några euro, gärna 10 euro i små mynt. Ofta kan föräldraföreningens pengar användas som bottenkassa. 

Vad händer under det åttonde temat?

Titta här hur det andra temat ser ut och hur miniföretagarna tänker.

Videomaterialet är tills vidare tillgängligt på finska
Back To Top